Tekoäly arkeen opetuksessa - koulutus oppilaitosten johdolle

Tekoäly arkeen opetuksessa

Tekoälytyökalut kuten Copilot ja ChatGPT ovat nopeasti tulleet osaksi opetuksen ja oppimisen arkea, ja sen vaikutukset näkyvät myös kaikissa oppilaitoksissa. Moni opettaja ja oppilaitosjohdon edustaja pohtii, miten uusia työkaluja voi hyödyntää opetuksessa niin, että niistä on oikeasti apua – ilman, että se tuo mukanaan turhia haasteita tai epävarmuutta.

Elevin kolmiosainen koulutus Tekoäly arkeen opetuksessa on suunniteltu juuri näihin tilanteisiin: käytännönläheinen kokonaisuus auttaa tekemään tekoälystä luonnollisen osan opetusta ja oppimista.

Tekoäly arkeen opetuksessa on suunniteltu niin, että se kattaa EU:n AI Act vaatimukset mitä tulee tekoälylukutaitoon. Tekoälyasetuksen ensimmäiset velvoitteet tulivat sovellettavaksi 2.2.2025. Käytännössä kyse on siitä, että tekoälysovelluksia käyttävien työntekijöiden tulee saada koulutusta tekoälylukutaitoon.

Nykyiset opiskelijat tulevat työelämään, jossa tekoäly kuuluu jokapäiväisiin työvälineisiin. Opettajilla on merkittävä rooli siinä, miten nuoret oppivat hyödyntämään näitä työkaluja vastuullisesti ja kriittisesti. Samalla myös opettajat tarvitsevat tukea ja ymmärrystä siitä, mitä tekoäly voi – ja ei voi – tehdä. Tätä tekoälylukutaito on käytännössä.

Tekoäly voi parhaimmillaan helpottaa arkea: säästää aikaa, tukea oppimista ja rikastuttaa opetusta. Mutta ilman selkeitä ohjeita ja käytännön ratkaisuja sen hyödyntäminen voi tuntua raskaalta. Tähän tarpeeseen Elev tuo konkreettisia työkaluja ja toimintatapoja, jotka sopivat jokapäiväiseen opetustyöhön.

Miten Elev voi auttaa?

Elev on saanut olla mukana tukemassa yli 300 organisaatiota, mukaan lukien oppilaitoksia, opettajia ja opiskelijoita. Olemme kulkeneet rinnalla muutoksessa, joka tuo tekoälyn osaksi arkista työtä ja opiskelua. Ymmärrämme, että jokainen oppilaitos on erilainen ja jokaisen opettajan arki on omanlaisensa. Siksi koulutuksemme on suunniteltu vastaamaan juuri niihin kysymyksiin, joita opettajilla ja oppilaitosjohdolla on.

Tekoäly arkeen opetuksessa koulutusohjelma sisältää:

1. Yhteisen ymmärryksen luominen:

- Mitä tekoäly on ja miten sitä voi käyttää opetuksessa?

- Käytännön esimerkkejä, kuten Microsoft Copilot, selkeästi avattuna.

2. Opettajien tukeminen käytännössä:

- Kuinka suunnitella opetusta niin, että tekoäly tukee oppimista mutta ei vie pois oppimisen tarkoitusta?

- Hyödynnämme alan parhaita käytäntöjä, kuten Whartonin yliopiston professori Ethan Mollickin konkreettisia oppeja opetuskokonaisuuksien suunnitteluun.

3. Opiskelijoiden arjen rakentaminen:

- Miten tekoälyä voi käyttää opiskelun tukena vastuullisesti ja läpinäkyvästi?

- Opiskelijoille selkeät pelisäännöt ja tavat hyödyntää jo koulun puolesta olemassa olevia Microsoft Copilot oppilaitoslisenssejä.

Jokainen osio kestää kolme tuntia, ensimmäinen osio on lähtökohtaisesti aina läsnäkoulutus, koska on tärkeä viettää aikaa yhdessä ja puhua toiveista, epäilyksistä ja peloista.
Muut osiot voidaan järjestää lähi- tai etätoteutuksena.

Yhdessä kohti toimivaa arkea

Elevin koulutukset eivät ole teknisiä koulutuksia Copilotin käytöstä – ne on suunniteltu aina tukemaan opetushenkilöstön ja oppijoiden arkea. Elevin koulutus tuo tukea, kun tavoitteena on tehdä opetuksen ja oppimisen arjesta sujuvampaa niin opettajille kuin opiskelijoille.

Elevin kanssa ette jää yksin muutoksen keskellä, vaan saatte käytännön työkalut ja ymmärryksen, joiden avulla tekoäly tukee juuri teidän opetustanne.

👉 Ota yhteyttä – suunnitellaan yhdessä, miten tekoälyt voivat osaksi juuri teidän arkea!