Copilot, Copilot vai Copilot? – mitä kaikkea löytyy Microsoftin Copilot nimen takaa
Vuoden 2022 marraskuussa ChatGPT:n julkaisu ja sitä seurannut mediahuomio tekoälyä ja kielimalleja kohtaan ei tainnut jäädä keneltäkään tietotyötä tekevältä huomaamatta.
ChatGPT on helppo käyttöliittymä OpenAI:n kehittämään GPT-kielimalliin ja ainakin osaltaan helppokäyttöisyyden ansiosta se keräsikin parissa kuukaudessa ensimmäiset 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää.
Erityisesti yrityskäytössä kielimallille syötettävien materiaalien luottamuksellisuus ja tietoturva muodostivat monelle organisaatiolle ongelman. Kaikki ChatGPT:lle syötetty tieto meni pilvilaskentaan EU:n ulkopuolella, joka rikkoo asiakastietoja käsittelevää GDPR-lainsäädäntöä. Microsoft julkaisi Copilotin ensin preview-käytöön kesällä 2023 ja sitten marraskuussa 2023 isoille, yli 300 lisenssin yrityksille.
Uusi aika yritysten tekoälyn hyödyntämisen osalta alkoi tammikuussa 2024 kun - ainakin itselle yllättävän nopeasti - Microsoft ilmoitti, että kaikenkokoiset yritykset voivat ostaa Copilotin käyttöön.
Tässä yllä on kuvattu Word, Excel ja PowerPoint applikaatioihin käytettävissä olevaa Copilotia, jolla on sama pääsy organisaation dataan kuin mitä käyttäjällä on.
Copilot nimeä Microsoft käyttää ainakin kolmeen eri tuotteeseen. Tässä on tarkoitus avata mitä kaikkea nimen alta löytyy ja miltä tilanne näyttää helmikuussa 2024.
Copilot henkilökohtaisella tilillä
Henkilökohtaisessa käytössä Edge selaimessa toimiva Copilot on ChatGPT:n kaltainen käyttökokemus. Aiemmat keskustelut löytyvät oikealta puolelta ja pystyt palaamaan niihin tarvittaessa. Käytössä on Bing AI Chat ajoilta tuttu mahdollisuus käyttää joko luovempaa tai enemmän faktoihin painottuvaa versiota.
Copilot tarjoaa myös erityisiä ominaisuuksia oppilaitosympäristöihin. Opettajat voivat hyödyntää sitä työssään esimerkiksi oppituntien suunnittelussa, kokeiden luomisessa ja oppimateriaalien tuottamisessa. Copilot auttaa myös opiskelijoita ymmärtämään ja hallitsemaan tekoälyä vastuullisesti ja tarjoaa työkaluja kuten AI Classroom Toolkitin ja Minecraftin kautta tapahtuvaa AI-oppimista.
Tässä tiiviit vinkit Copilotin käyttöön oppilaitosympäristössä:
Viisi tapaa hyödyntää Microsoft Copilotia koulutuksessa ja säästää aikaa sekä vaivaa:
Henkilökohtaisen oppimisen tuki: Copilot auttaa henkilökohtaisen oppimisen tukemisessa luomalla sisältöä, antamalla räätälöityä palautetta ja ohjaamalla opiskelijoita heidän yksilöllisten tarpeidensa ja oppimistyyliensä mukaisesti.
Aivoriiheen ideointi: Copilot auttaa keksimään uusia ideoita aktiviteetteja, tuntisuunnitelmia, tukimateriaaleja ja tehtäviä varten.
Oppituntien suunnittelu: Copilot ehdottaa tai luo oppimistavoitteisiin sopivia aktiviteetteja, resursseja ja arviointeja sekä auttaa rubriikkien luomisessa oppituntien tueksi.
Palautteen antaminen: Copilot auttaa laatimaan opiskelijoille alustavaa palautetta ja tarjoaa ideoita, joita voit muokata vastaamaan oppilaittesi tarpeita.
Nopeiden vastausten hakeminen: Copilot auttaa saamaan nopeasti vastauksia kysymyksiin ilman tarvetta käydä läpi useita hakutuloksia. Lisäksi se tarjoaa linkkejä sisältölähteisiin, jotta voit arvioida lähteitä tai syventyä alkuperäiseen sisältöön.
Yritystilillä käytettävä Copilot
Ehkä eniten sekaannusta yrityskäytössä on aiheuttanut entinen Bing Enterprise Chat eli nykyinen, arvasti oikein: Copilot. Tämä lisämaksuton, suurimpaan osaan yrityslisenssejä kuuluva työkalu on samankaltainen kuin ChatGPT peruskäytössä, kuitenkin kahdella eroavaisuudella:
Yritystilillä käytettävä Copilot on tietoturvallinen, eli sen käyttöliittymään kirjoitettu teksti ei kouluta kielimallia. Kääntöpuolena on toisaalta iso miinus kun mitkään aiemmat chat-keskustelut eivät ole saatavilla, eli mahdollisuutta palata aiempiin keskusteluihin ei ole.
Tämä on omasta näkökulmasta merkittävä haitta. ChatGPT:n käytössä aiemmat keskustelut ja säikeet toimivat muistina, joihin voi palata myöhemmin. Toistuvissa tehtävissä tämä auttaa ja nopeuttaa työskentelyä. Chatille on jo kertaalleen annettu rooli ja siellä on keskusteluhistoriaa, jolloin siihen on helppo palata.
GitHub Copilot: Ohjelmistokehittäjien digitaalinen avustaja
Neljäs Copilot on GitHub Copilot, joka on suunniteltu erityisesti ohjelmistokehittäjille. Se on pariohjelmointikumppani, joka auttaa koodaamisessa reaaliajassa. Copilot ehdottaa koodirivejä ja -pätkiä ja jopa kirjoittamaan kokonaisia funktioita.
Tekoälypohjainen työkalu on integroitu suoraan kehittäjien käyttämään koodieditoriin. GitHub Copilot pystyy tuottamaan koodia monilla eri ohjelmointikielillä ja tarjoaa tehokkaan avun niin uusille kuin kokeneillekin kehittäjille. Sen kyky generoida koodiehdotuksia nopeuttaa merkittävästi ohjelmistokehitysprosessia ja voi parantaa koodin laatua.
GitHub Copilot ei ole vain koodinpätkien ehdottaja, vaan se voi myös auttaa oppimaan uusia ohjelmointikieliä ja -tekniikoita, joten se tarjoaa samalla uuden tavan lähestyä ohjelmistokehityksen haasteita. Sen käyttö on kuin työskentelisi kokeneen kehittäjän kanssa, joka tarjoaa neuvoja ja ratkaisuja reaaliajassa - myös silloin kun kaikki työkaverit ovat saavuttamattomissa
Tietosuoja ja Copilot
Tätä kysytään usein. Copilot käyttää Microsoft 365:n asettamia tietoturva- ja tietosuojakäytäntöjä. Tämä tarkoittaa, että käyttäjien tiedot eivät poistu turvallisen osion ulkopuolelle eikä niitä käytetä mallien kouluttamiseen. Näin ollen yritykset ja käyttäjät voivat luottaa siihen, että niiden data on suojattu ja hallittu Microsoftin vastuullisten tekoälykäytäntöjen mukaisesti.
Mikäli kaipaat apua Copilotin käyttöön omassa organisaatiossa, ota yhteyttä.